HOME ABOUT US DIARI KATALOG CARA ORDER HUBUNGI KAMI

Thursday, 17 May 2012

Meluruskan rambut secara semulajadi

cara yang lebih praktikal meluruskan rambut
google image:  4 petua meluruskan rambut secara semulajad
untuk mengetahui dengan lebih lanjut ke empat2 petua di atas, boleh refer link ni http://www.buzzle.com/articles/straighten-hair-naturally.html

Jika rambut anda kerinting, wavy atau mengerbang, anda mungkin pernah mencuba pelbagai kaedah untuk meluruskan rambut anda. Malangnya, banyak relaxers kimia dan straighteners boleh menyebabkan kerosakan seperti rambut bercabang dan putus, lalu menjadikan rambut anda kelihatan lebih teruk daripada yang berlaku sebelum ini. Selain itu, anda mungkin telah cuba menggunakan perkakas panas seperti flat iron untuk membantu meringankan keriting halus daripada rambut anda. Flat iron board boleh menyebabkan kerosakan yang lebih kepada rambut yang diluruskan secara kimia. Ini semua fakta dari TeenHealth. 

Dalam entry saya yang lalu, saya ada mengatakan bahawa perapi rambut VCO ni adalah sangat sesuai untuk orang yang berambut kerinting. Pemakaian VCO untuk rambut kerinting menjadikan rambut lembap dan jatuh. Selain dari itu, apa yang sangat menarik bagi saya adalah VCO boleh meluruskan rambut kita secara semulajadi/alami. ini bukan propa. Cuba korang search kat google: petua meluruskan rambut secara semulajadi. (contoh yang saya search dapat link ini). Kalau ikut petua kita, cara2 utk luruskan rambut adalah:

Santan kelapa boleh digunakan untuk meluruskan rambut secara alami tanpa membuat teknik rebonding.
Anda boleh saja mencuba petua meluruskan rambut dibawah ini :

Caranya :
- Ambil sebiji kelapa tua yang sudah diparut dan perah santannya.
- Ambil pati santan yang diperah dan campurkan dengan segelas air suam.
- Setelah itu masukkan air perahan sebiji limau nipis.
- Simpan santan tadi dalam peti sejuk/kulkas.
- Gunakan sebagai krim rambut sekali sehari.
- Setelah itu basuh/cuci rambut dengan air sejuk.
- Anda boleh membuat rawatan ini setiap hari ataupun 3 kali seminggu.
- Jika santan didalam peti sejuk habis, buatlah yang baru. Lakukan selalu insyaAllah hasilnya sangat memuaskan.

Tulisan kaler hijau tu bukan saya yang tulis. Ini dapat dari website petua yang saya mention sebelum ni.  tahukah anda  krim santan yang disimpan di dalam peti sejuk itulah sebenarnya VCO! (VCO akan bertukar jadi krim kalau sejuk) Ni bukan petua tradisional kita sahaja ye, petua ni di gunakan worldwide. 

Coconut oil in its unrefined state can help you straighten your hair naturally, without heat or chemical damage, especially if you have particularly coarse, curly hair. According to Aroona Reejhsinghani in her book "Be Your Own Beautician," coconut oil discourages curling of your hair and leaves curls less defined. Massaging warm coconut oil into your scalp followed by massaging a bit of water into your hair before bedtime will help you comb out the curls. PLAIT YOUR HAIR AS TIGHTLY AS POSSIBLE before you go to sleep and BRUSH straight in the morning.

Application of coconut milk and lemon juice is effective not only in controlling curls, but also in alleviating the problem of dandruff. First, grind a coconut in a blender, and add lemon juice to it. Keep this mixture in the refrigerator for a few hours. After sometime, you will observe a layer of creamy foam on the top of the container. Now, apply this foam to your hair and keep your head covered with a hot towel for about 45 minutes to 1 hour. After this, wash your hair with a mild shampoo and let it dry completely. This would not only straighten the curls, but will also add a lustrous shine to your hair.

Apa tunggu lagi, saya ada cara yang senang untuk membantu anda meluruskan rambut dengan cara semulajdi.  Beli je produk perapi rambut VCO dan Extra Virgin coconut Oil ini. Kedua-duanya mempunyai kandungan VCO yang memang 100%asli dan tidak melalui proses pemanasan. Perapi rambut VCO diformulasi untuk pemakaian sehari2 kerana ia tidak berbau dan yang terpenting sekali mengandungi 100% minyak kelapa dara tanpa campuran minyak murahan yang lain.Selain itu, terdapat herba2 yang menambahkan kesihatan untuk rambut anda. Hanya spray pada tangan dan apply pada rambut.! Sangat senang di bawa kemana2 sebab konsep botol nya memang tak buat minyak meleleh. baunya limau purut/lemon. Boleh pakai 24 jam nonstop! Sangat senang menggunanya. Dah tak payah nak buat treatment kat saloon lagi. Rambut anda akan sihat dengan penggunaan yang berterusan. serahkan rambut anda kepada perapi ini.
Pengalaman saya menggunakannya sebanyak 4 botol (280ml), rambut memang makin lurus (tapi taklah macam rebonding ). Perapi ni merubah rambut saya yang kerinting halus  kepada kerinting kasar yang lebih menarik.
Suka saya nak ingatkan kat sini, bahan semulajadi ni kita kena bersabar dan janganlah mengharapkan hasilnya secepat teknik rebonding. yang penting kena sabar dan istiqamah menggunakannya. bahan semulajadi ni dia bertindak perlahan tapi dari dalam tanpa meninggalkan apa2 kesan sampingan. Sebenarnya teknik rebonding tu akan mendedahkan rambut kita pada bahan kimia/sintetik yang lama kelamaan menjadikan ia gugur dan botak. Tolonglah hentikan semua tu. Pengalaman saya sendiri yang dah 4 kali rebond rambut, rambut jadi sangat2 rosak. Macam sabut kelapa pun ada. Sape yang kenal saya memang tahulah macamana.kan. huhu. Sebab tulah saya suggest sangat2 kat korang guna produk ni.  korang boleh juga cuba rawatan minyak panas yang saya suggestkan sebelum ini.
Akhir kata, Jom tukar rambut yang rosak dan mengerbang kepada rambut yang sihat dan lebih lurus.

Sebelum :p

selepas :p

30 comments:

  1. Salam akak.kat mane nk dapatkan?lagi satu rambut yg baru tumbuh akan jd macam asal tak? Huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak, sebab dia merawat dr akar rambut. So, rmbut sihat dari akar hingga ke hujung :)

      Delete
    2. Hi sye berminat dgn produk mis mcm mna nk dpt kn nya...n brapa hrga nya

      Delete
  2. assalamualaikum, kalau rambut saya yg agak kasar , keras dan kerinting ni bleh
    jadi lembut dan dapat kurangkan kerinting ke?

    ReplyDelete
  3. Ya hakim. Insya Allah janji sabar dan istiqamah menggunaknnya :)

    ReplyDelete
  4. Salam ..sy berminat dgn products akak .. and rasea ingin mncubea .. sy pun adea masalah ttg rambut curly ni .. so kalo sy nk bli .. brapea hrgea nye .. and kat mnea boleh dpt kn nye ..

    ReplyDelete
  5. salam. boleh beli dengn sy secara online. utk cara2 membeli boleh refer link ni:

    http://gardenherbshop.blogspot.com/2012/06/perapi-rambut-vco.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okey .. berapea hrgra nyea kak .. and smpai dlm masea berapea hri ..

      Delete
    2. Lgi satu .. ni btul2 comfirm kak an .. ttg rambut curly mnjdi lurus ..

      Delete
    3. bro . ko guna ni menjadi x ?

      Delete
  6. According to Aroona Reejhsinghani in her book "Be Your Own Beautician," coconut oil discourages curling of your hair and leaves curls less defined. Massaging warm coconut oil into your scalp followed by massaging a bit of water into your hair before bedtime will help you comb out the curls.

    ReplyDelete
  7. versi translate "Menurut Aroona Reejhsinghani dalam buku beliau "Be Your Own Beautician," minyak kelapa tidak menggalalakkan lencongan pada rambut anda dan menjadikan ke ikalan rambut menjadi kurang. Mengurut minyak kelapa hangat ke dalam kulit kepala anda diikuti dengan mengurut sedikit air ke dalam rambut anda sebelum tidur akan membantu anda sikat keluar keriting. “

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ta pham .. akak ckp ayat sempoi je la .. ta pyah la sastera sgt .." mengurut minyak kelapa hangat ke dalam kulit kepala ..di ikuti dgn mengurut sedikit air" mksud nyea apea???

      Delete
  8. haha.. tu bukan sastera. tu ayat dr google translate.
    senang cerita, adik baca kt sini

    http://gardenherbshop.blogspot.com/2013/03/boleh-ke-perapi-rambut-vco-untuk.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okey kak .. apepun .. kitea kenea mncubea kn .. kalo ta cubea .. kitea ta akn tawu .. thanks .. :)

      Delete
  9. salam..yg guna air sejuk tu maknanya guna air biasa ea???? dia boleh luruskan rambut ke???

    ReplyDelete
  10. air sejuk yang mana eh? maaf, tak berapa faham soalan :)

    ReplyDelete
  11. Klu rmbut sye jnis ikal.nk lruskn gne petua ni bleh ke.

    ReplyDelete
  12. slm...sx trtarik la dgn produk ni.....
    produk ni ade x jual kt kdai2 jamu?lg 1 sy nk tnye la....klw gne petua kelape 2 ble ke?

    ReplyDelete
  13. salam.. takde jual kat kedai2. ada jual online dan time ekspo2 tertentu sahaja sebab ianya dibuat secara tradisional di rumah. petua tu of kos la bagus kalau apply. cuma kena rajin sebab leceh

    ReplyDelete
  14. kak nak tnya sat..klau buat yg santan campur limau tu kena guna berapa minggu baru dpt hasil.?? :p

    ReplyDelete
  15. Assalam.. anak saya berumur 3 tahun dan berambut kerinting. Saya tak berharap rambut dia lurus tapi saya nak rambutnya kerinting yang kemas. boleh kah produk ni digunakan keatas anak saya? dan berapa harganya. Terima kasih

    ReplyDelete
  16. Waalaikumussalam. Betul tu kak. Rambut kerinting sebenarnya cantik. Tapi kita kena jaga sebab ia cenderung menjadi kering dan mengerbang. Untuk perapi ni, bayi baru lahir pun boleh guna. Memang bagus kalau dari kecik amalkan minyak ni. Insyaallah rambut akan nampak sihat. Dan rambut sihat adalah cantik dan terurus

    ReplyDelete
  17. Harga rm 41. Pos rm 6 utk semenanjung, rm9 utk sbh sarawak

    ReplyDelete
  18. macam mana nak order ni kak

    ReplyDelete
  19. Sila like page kami http://www.facebook.com/GardenHerbsShop. Dan tinggalkan mesej ( pm). Kami akan reply

    ReplyDelete
  20. Klau rambut kerinting halus bleh x nk lruskan lagi atau memang xbrubah?

    ReplyDelete
  21. sy berminat dgn produk nie..rmbut sy keriting helus,mengerbang...slalu rebonding mmg lurus tapi bile tumbuh rambut baru keriting jgak..emm..so mcm mne nk dptkn produk akak nie,and mcm mne cara penggunaannye..

    ReplyDelete